MEXICO-STAD - Enrique Pena Nieto is zaterdag beëdigd als president van Mexico. Hiermee komt zijn partij, de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), na twaalf jaar weer aan de macht.

Honderden demonstranten stonden bij het congres opgesteld om de auto waarmee de nieuwe president werd vervoerd op te wachten.

Zij gooiden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie, die daarop ingreep en de betogers met traangas probeerde te verjagen. Twee mensen raakten gewond.

De betogers zijn woedend op Pena Nieto, die de verkiezingen zou hebben gewonnen door stemmen te kopen. "Hij deelde boodschappen, geld en nog veel meer uit zodat mensen op hem zouden stemmen", zei de demonstrerende student Alejandro (25).

Mensenhaag

Ondanks de protesten verliep de beëdigingsceremonie veel minder chaotisch dan zes jaar geleden, toen voormalig president Felipe Calderon zich letterlijk door een mensenhaag moest banen om het congres te betreden.

Pena Nieto beloofde dat zijn regeerperiode democratisch en transparant zal zijn. Economische groei en het creëren van banen noemde hij als speerpunten. Daarnaast beloofde hij hervormingen door te voeren om investeringen aan te trekken voor de olieindustrie.