KOEWEIT-STAD - Inwoners van Koeweit hebben zaterdag hun stem uitgebracht voor de parlementsverkiezingen. 

Bij de stemlokalen stonden veiligheidstroepen opgesteld, ten teken van de scherpe verdeling tussen het regerende establishment en oppositiegroepen die de stembusgang boycotten.

De stembureaus sloten om 18.00 uur Nederlandse tijd de deuren. Het staat vrijwel vast dat het parlement ook na de verkiezingen op de hand van de huidige regering is.

Door de boycot van de oppositie wordt die greep op de macht echter alleen maar steviger. Of dat op termijn een gunstige ontwikkeling is, moet nog blijken, omdat de oppositie haar gelijk dan vooral op straat zal willen halen.

Bezwaren

"Ik ben er zeker van dat de boycot zijn weerslag zal hebben op de uitslag", zei minister van informatie Mohammed al-Abdullah Al Sabah, een lid van de regerende familie. Desondanks drong hij er bij de oppositie op aan haar bezwaren binnen het 'juridische stelsel' van het land aan te kaarten.

De antiregeringsgroepen keren zich vooral tegen een decreet uit oktober waarmee de emir van Koeweit een einde maakte aan het eigenaardige kiesstelsel waarin kiezers vier stemmen konden uitbrengen.

Volgens critici maakt het nieuwe systeem, waarbij iedere kiezer maar één stem heeft, het voor de autoriteiten eenvoudiger de uitslag te beïnvloeden. Bovendien zijn ze verontwaardigd dat de emir het systeem eigenhandig op de schop heeft gegooid en de bevolking geen inspraak heeft gegeven.

De verkiezingsuitslag wordt zondag verwacht.