GOMA - Honderden rebellen van de beweging M23 hebben zich zaterdag teruggetrokken uit de stad Goma in de Democratische Republiek Congo. 

Ze reden in vrachtwagens met buitgemaakte voorraden en wapentuig de stad uit.

De rebellen hadden eerder beloofd de stad te verlaten na gesprekken met landen uit de regio. Het regeringsleger en VN-blauwhelmen wisten de oprukkende rebellen eerder niet uit de stad te weren.

De beweging M23 bestaat vooral uit Tutsi's. Ze voert een bloedige strijd in het oosten en noordoosten van Congo. M23 wordt daarbij volgens de VN gesteund door Rwanda. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Oorlog

De inname van Goma, een stad met naar schatting een miljoen inwoners, wakkerde de vrees aan dat het opnieuw tot een grote oorlog komt in Congo. Sinds de jaren 90 hebben gewapende conflicten in de regio al miljoenen levens geëist.

Zelfs nu M23 grotendeels uit Goma is vertrokken is het gevaar nog niet voorbij. De rebellen zijn onder voorwaarden vertrokken, waaronder de eis van politieke hervormingen. Over de eisen van M23 wordt de komende tijd onderhandeld.