PARAMARIBO - De krijgsraad in Suriname gaat op 12 december verder met het strafproces van de Decembermoorden. 

Dat schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd zaterdag.

De laatste zitting van het zogeheten 8 december-proces was op 11 mei van dit jaar. De rechter besloot toen het proces op te schorten. Het Openbaar Ministerie kreeg van de krijgsraad opdracht uit te zoeken in hoeverre een omstreden amnestiewet in strijd is met de Surinaamse grondwet.

De in april door het Surinaamse parlement aangenomen amnestiewet zorgt ervoor dat de betrokkenen van de decembermoorden geen straf krijgen. De belangrijkste verdachte in dit proces is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse.

Reactie

Op 8 december 1982 werden 15 vooraanstaande Surinamers vermoord door het toenmalige militaire bestuur onder leiding van Desi Bouterse.

Volgens De Ware Tijd heeft het OM inmiddels schriftelijk gereageerd op de vragen van de krijgsraad. Op de komende zitting zal de rechter een reactie geven op deze bevindingen.

Amnestiewet

Toen het Surinaamse parlement de amnestiewet in april goedkeurde was de verwachting dat het strafproces zou stoppen. In de wet staat namelijk dat het OM niet ontvankelijk verklaard moet worden door de rechters zodra de wet wordt aangenomen.

Dat gebeurde echter niet. Rechter Cynthia Valstein-Montnor vroeg zich af of de amnestiewet misschien in strijd is met de Surinaamse grondwet en heeft dat laten uitzoeken door het OM.

Of het oordeel van het OM een einde maakt aan het juridische vraagstuk is onzeker. Volgens juridische deskundigen zou alleen een Constitutioneel Hof antwoord kunnen geven op de vraag. Zo’n hof bestaat echter nog niet in Suriname.