PYONGYANG - Noord-Korea is van plan voor de tweede keer dit jaar een raket te lanceren. Het staatspersbureau KNCA meldde zaterdag dat de lancering tussen 10 en 22 december zal plaatsvinden.

De raket moet een satelliet in de ruimte brengen. Noord-Korea beweerde hetzelfde bij de mislukte lancering van een raket in april.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea geloven niet dat het geïsoleerde en stalinistisch land, zoals het claimt, vreedzame doelen nastreeft met zijn rakettenprogramma.

Zij vermoeden dat Noord-Korea intercontinentale langeafstandsraketten test die kunnen worden uitgerust met een nucleaire lading.

Provocatie 

Zuid-Korea riep zijn noorderbuur op niet door te gaan met de nieuwe lanceerplannen. Het land noemt het ''een ernstige provocatie''. De twee landen zijn formeel nog altijd in oorlog met elkaar na de wapenstilstand die ze in de jaren 50 sloten.

Ook de Verenigde Staten riepen Noord-Korea op de plannen om een raket te lanceren te schrappen. Deze ''zeer provocerende stap'' kan de regio destabiliseren, zei woordvoerder Victoria Nuland van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Japan liet weten gesprekken met Noord-Korea op te schorten, enkele dagen voordat diplomaten van beide landen elkaar zouden ontmoeten.

De lancering in april leidde tot internationale protesten van onder meer de VN en de VS. Die lanceerpoging was ter ere van de 100e geboortedag van oud-leider Kim Il-sung. De nieuwe lancering is gepland rond de sterfdatum van de vorig jaar december overleden Kim Jong-il, wiens zoon Kim Jong-un sindsdien aan het roer staat.

Presidentsverkiezingen

Een lancering in december komt op een voor Zuid-Korea gevoelig moment omdat het land op de 19e van die maand presidentsverkiezingen houdt.