GOMA -  In en rond de stad Goma in Congo helpt Artsen zonder Grenzen (AZG) honderden gewonden die vielen door de strijd tussen het regeringsleger en rebellengroep M23. 

Dat liet de hulporganisatie vrijdag weten. Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, werd vorige week ingenomen door M23.

AZG geeft medische hulp aan vluchtelingenkampen buiten Goma, waar al 50.000 mensen naartoe vluchtten vanwege eerdere gevechten. Sinds de val van Goma kwamen daar nog ongeveer 45.000 mensen bij.

Meer dan 200 mensen bezoeken dagelijks artsen in twee medische hulpposten in de kampen. In een van de kampen bouwde de medische hulporganisatie meer dan 30 latrines en douches.

'Kalm'

Het is volgens AZG nu relatief kalm in Goma. Op andere plekken in de provincie Noord-Kivu blijft het leger strijden met diverse groepen opstandelingen. Dat zorgt voor veel mensen die hun huis ontvluchtten. ''De afgelopen maanden was het heftig.

Mensen vluchtten de wildernis in en waren weken van hulp verstoken. Als de ontheemden onze hulpposten bereikten, leden velen aan malaria en longontsteking. Als dat niet wordt behandeld, zijn dat dodelijke ziektes'', zei een woordvoerder van de hulporganisatie.

Het conflict in Oost-Congo sleept al jaren voort. Officieel kwam de 'Afrikaanse Wereldoorlog' in 2003 ten einde, maar de praktijk is anders.