AMSTERDAM - Door de strijd tussen rebellen en strijdkrachten van de Syrische president Assad was de luchthaven van Damascus donderdag en vrijdag gesloten.

Dat meldt Reuters vrijdag.

Inmiddels is de luchthaven weer open. Op de belangrijkste weg tussen het vliegveld en de stad is weer verkeer mogelijk. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten laten weten.

Onder meer de maatschappijen Emirates en EgyptAir waren gestopt met vliegen op de Syrische hoofdstad. 

De rebellen boeken veel winst in de strijd nabij Damascus. Enkele militaire bases werden overlopen en bovendien lijken de strijders te beschikken over luchtdoelwapens, waarmee het luchtoverwicht van Assad's troepen onder druk komt te staan.

Mortieren

Een rebellenwoordvoerder liet aan Reuters weten dat zijn kompanen mortieren hebben afgevuurd op de start- en landingsbanen van het vliegveld en dat de weg die de luchthaven met Damascus verbindt is geblokkeerd.

Hij voegde toe dat de rebellen nog niet op het complex van het vliegveld zijn, maar dat ze het wel hebben omsingeld.

Een andere woordvoerder van de rebellen, Musaab Abu Qitada, meldde dat ze het vliegveld willen veroveren. "We zien dat er wapens voor het regime van Assad worden ingevlogen met burgertoestellen. Het is ons recht om dat te stoppen."

Alles over Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten