LONDEN - De behandeling van gevangenen in Afghanistan laat nog steeds te wensen over. Het Britse ministerie van Defensie heeft daarom besloten dat gevangenen niet worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Het departement voorziet niet dat daar in de nabije toekomst iets aan zal veranderen. Volgens minister Philip Hammond is het besluit genomen omdat gevangenen nog steeds het risico lopen op ''ernstige mishandeling''.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International reageert positief. ''Dit is een goede stap van de Britse regering, maar eigenlijk niet meer dan normaal onder internationaal recht gezien het serieuze gevaar dat gevangenen lopen gemarteld te worden'', stelt de organisatie.

''Er is een bijna totaal gebrek aan onderzoek door de Afghaanse autoriteiten na meldingen van marteling'', aldus Amnesty. Alle landen die troepen in Afghanistan hebben, moeten het Britse voorbeeld volgen.

Nederland besloot vorig jaar geen gevangenen meer over te dragen aan in opspraak geraakte gevangenissen in de provincie Kunduz. Aanleiding was een rapport van de Verenigde Naties over martelingen in Afghaanse detentiecentra, waaronder die in de provincie Kunduz, waar Nederland bezig is met een politietrainingsmissie.