AMSTERDAM - Het Franse Hof heeft de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental in hoger beroep vrijgesproken van doodslag in de zaak van de vliegramp met de Concorde in Parijs.

Een Concorde van Air France met de bestemming New York stortte op 25 juli 2000 kort na het opstijgen van de luchthaven Charles de Gaulle neer op een hotel.

De crash werd veroorzaakt door een losgeraakt stuk titanium dat op de startbaan lag, afkomstig van een DC-10 van Continental die kort daarvoor was opgestegen.

Door de impact klapte een band van de Concorde, waardoor verdere schade aan het toestel ontstond en een brandstoftank openscheurde. Het supersonische vliegtuig vloog vervolgens in brand en stortte neer.

Bij de ramp kwamen in totaal 113 mensen om, waarvan 4 personen op de grond. Het ongeluk betekende het begin van het einde voor de operationele loopbaan van de Concorde. In 2003 werd het laatste toestel door British Airways uit de vaart genomen.

Beroep

Het onderzoek naar de schuldvraag rond Continental begon in 2005. De maatschappij werd eind 2010 verantwoordelijk gehouden voor de ramp en kreeg een boete van 200.000 euro.

Bovendien werd een monteur geschorst. Daarnaast moest het Air France 1 miljoen schadevergoeding betalen. Continental, dat in 2012 samenging met United Airlines, ging tegen dit vonnis in beroep.

De Amerikaanse maatschappij stelde dat de Concorde al vlam had gevat voor het de titanium strip van het toestel van Continental raakte. Het bedrijf beweerde als zondebok te worden gebruikt om de Franse luchtvaartindustrie te beschermen.