AMSTERDAM - Het Internationaal Atoomagentschap IAEA heeft geen vooruitgang geboekt in het verkrijgen van opheldering over het nucleaire programma van Iran.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Iran wordt verdacht van het ontwikkelen van kernwapens, al stelt de overheid in Teheran dat er enkel wordt gewerkt aan kernenergie voor elektriciteitopwekking.

Yukiya Amano, de directeur-generaal van IAEA, liet donderdag bij een kwartaalbijeenkomst in Wenen weten dat er "ondanks intensieve inzet geen resultaten zijn geboekt".  

Een week geleden liet het atoomagentschap weten dat het geen informatie bezit die er op duidt dat de internationale sancties tegen Iran enige invloed hebben op het Iraanse atoomprogramma.

Woensdag liet het hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie Fereydoun Abbasi-Davani weten dat het land intensief door zal gaan met het verrijken van uranium en dat het aantal centrifuges substantieel zal toenemen.

Abbasi-Davani liet tevens weten dat het meer van het beschikbare verrijkte uranium wil gaan gebruiken als brandstof voor kernreactoren, wat suggereert dat er minder uranium beschikbaar is voor het mogelijk creëren van kernwapens.

Gehackt

De BBC meldde donderdag dat het IAEA heeft erkend ''enige tijd geleden'' te zijn gehackt door een anti-Israëlische groep met de naam Parastoo. Vervolgens werden contactgegevens van ruim 100 experts van de nucleaire waakhond op internet gezet.

Parastoo betekent zwaluw in het Farsi, de taal die in Iran wordt gesproken. Het is ook een Iraanse meisjesnaam.