SYDNEY - De Australische- en Roemeense politie hebben een bende opgerold die de creditcardgegevens van vele duizenden Australiërs zou hebben buitgemaakt.

Het gaat mogelijk om het grootste onderzoek naar datadiefstal in de geschiedenis van het land, melden Australische media donderdag, waaronder ABC News.

Zeker zestien verdachten zijn deze week aangehouden in Roemenië. Zij zouden deel uitmaken van een bende die informatie stal uit de computersystemen van kleine ondernemingen in Australië.

De bende gebruikte de gestolen informatie naar verluidt om nepcreditcards te maken, die werden gebruikt in onder meer Europa, de VS en Hong Kong. Daarmee dupeerden ze zo'n 30.000 mensen, die inmiddels zijn terugbetaald door de banken en creditcardbedrijven.

De hackers wisten toegang te krijgen tot de systemen van zeker 46 ondernemingen, zoals tankstations en kruideniers. Nog eens 54 ondernemingen zijn mogelijk ook gehackt, maar dat kan de politie nog niet bewijzen.

Zolang geen duidelijkheid bestaat over het aantal getroffen bedrijven, blijft het de vraag hoeveel creditcardgegevens in handen zijn gevallen van de hackers. Mogelijk hadden ze toegang tot de gegevens van tot een half miljoen mensen.