NEW ORLEANS - Drie medewerkers van de Britse oliemaatschappij zijn woensdag voorgeleid in verband met de dood van elf medewerkers van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Twee van hen zijn opzichters die eerder deze maandag zijn aangeklaagd voor doodslag.

De twee opzichters, Robert Kaluza en Donald Vidrine, worden ervan beschuldigd niets te hebben gedaan toen meetapparatuur op het boorplatform abnormaal hoge waardes aangaf. De metingen hadden duidelijke aanwijzingen moeten zijn dat er problemen waren.

Kort daarna had op het platform een explosie plaats. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. De explosie en de daaropvolgende brand leidde tot een olieramp van ongekende omvang.

Onschuldig

Kaluza zei vlak voorafgaand aan zijn voorgeleiding dat hij onschuldig is. Hij verklaarde elke dag te denken aan de ramp, maar deze niet te hebben veroorzaakt.

David Rainey, een directeur van BP, is ook aangeklaagd. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben gelogen tegen de autoriteiten over de omvang van het olielek. Achteraf bleek dat er maandenlang miljoenen liters olie zijn weggelekt.