KINSHASA - De rebellen van de M23-beweging die Goma bezet houden, plunderen de Oost-Congolese stad en brengen de buit naar buurland Rwanda.

Deze beschuldiging uitte de Congolese regering in Kinshasa woensdag. VN-experts beschuldigden M23 er eerder van door Rwanda te worden aangestuurd.

Dit was voor Nederland aanleiding om de ontwikkelingsrelatie met Kigali (Rwanda) op een lager pitje te zetten.

M23 staat onder internationale druk om zich uit Goma terug te trekken. De regering in Kinshasa wil dat de verantwoordelijken voor de 'barbaarse' plundering ter verantwoording worden geroepen door het Internationaal Strafhof. Het ICC in Den Haag heeft al twee processen gevoerd over oorlogsmisdaden in Congo.

Vrachtwagens

Volgens de regeringswoordvoerder heeft de rebellenbeweging M23, die voornamelijk bestaat uit Tutsi's, de etnische groep die ook in Rwanda aan de macht is, tientallen vrachtwagens geroofd. Ook is het koelingssysteem van een Congolees lijkenhuis ontmanteld en naar Rwanda vervoerd.

Congo eiste woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zware sancties tegen Rwanda. De raad eiste opnieuw dat buitenlandse steun aan M23 wordt stopgezet. Eerder beschuldigden VN-expert in een rapport Rwanda ervan dat het wapens levert aan M23.