DAMASCUS - Bij bomaanslagen in een door minderheden bewoonde buitenwijk van Damascus zijn woensdag tientallen mensen gedood en vele tientallen gewond geraakt.

Twee van de volgens ooggetuigen vier krachtige bommen kwamen in auto's tot ontploffing.

Het staatspersbureau SANA meldde dat de terroristische aanslag op het voornaamste plein van de wijk Jaramana was en er minstens 34 doden vielen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er zeker 54 doden te betreuren en raakten 120 mensen gewond. Van hen verkeren 23 in kritieke toestand.

Jaramana ligt aan de zuidoostelijke rand van Damascus. Er wonen voornamelijk christenen en Druzen.

De wijk poogde zich uit het strijdgewoel te houden, onder meer met wachtposten aan de ingangen van de wijk, maar de laatste tijd is de burgeroorlog daar ook doorgedrongen. Mede door de wachters rond de wijk geldt die als pro-Assad. Sinds eind augustus was Jaramana vier keer het doelwit van aanslagen.

Mystiek

Christenen vormen ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking. Soennitische moslims vormen 77 procent van de bevolking en de belangrijkste figuren van het regime van president Bashar al-Assad zijn alawieten. Dat is een variant van de sjiitische islam. Ruim 10 procent van de Syriërs is alawiet. De Druzen vormen een zeer kleine sektarische geloofsgemeenschap die ooit is voortgekomen uit de mystiek van de sjiitische islam.

Ondertussen hebben rebellen in Syrië een luchtmachtpiloot gevangengenomen in de noordelijke provincie Aleppo. Ooggetuigen zeiden dat de rebellen woensdag een gevechtsvliegtuig hebben neergehaald.

De twee inzittenden hebben het geraakte toestel met hun parachute verlaten. Eén van de twee is later door de rebellen gevangengenomen in Daret Ezza.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier