SAN FRANCISCO - Vier Amerikaanse vrouwelijke militairen eisen het recht om in gevechtsfuncties te worden toegelaten. 

Ze hebben daarom het Amerikaanse ministerie van Defensie voor de rechter laten dagen.

De zaak is aangespannen door American Civil Liberties Union. De burgerechtenorganisatie noemde het dinsdag in strijd met de grondwet dat vrouwen op basis van hun geslacht zijn uitgesloten van duizenden banen in gevechtsfuncties.

Zo mogen ze bijvoorbeeld niet bij de infanterie. In totaal zou het gaan om 238.000 functies waar vrouwen niet voor in aanmerking komen.

Burgerschap

 ''Bijna een eeuw nadat vrouwen het kiesrecht hebben verdiend, ontneemt het beleid om vrouwen uit te sluiten van gevechtsfuncties ze een essentieel deel van hun burgerschap - het op gelijke voet dienen in de militaire verdediging van ons land'', staat in een verklaring.

De vier vrouwen die de zaak hebben laten aanspannen, zijn al uitgezonden geweest naar Irak en Afghanistan. Twee van hen hebben zelfs hoge onderscheidingen gekregen.

Helikopterpiloot

Een van hen is Mary Jennings Hegar, die als helikopterpiloot in Afghanistan gewonden evacueerde.

Haar helikopter werd in 2009 neergeschoten toen ze drie gewonde militairen redde. Ze moest vechten op de grond en raakte gewond. Ze kreeg de onderscheidingen Purple Heart en Distinguished Flying Cross voor haar acties.

''Dit beleid is onrecht'', liet Hegar weten. Volgens haar heeft de mogelijkheid om te dienen in de strijd heel weinig te maken met geslacht, maar veel meer met 'het hart, karakter, bekwaamheid, vastberadenheid en toewijding.'