AMSTERDAM - Tienduizenden mensen zijn dinsdag op het Tahrirplein in Caïro bijeengekomen voor een grote demonstratie tegen president Mohammed Mursi.

De president verschafte zich eerder welhaast onbegrensde bevoegdheden. De betoging kan worden gezien als een belangrijke test voor de oppositie. Het is de vraag of die in staat is om de man in de straat voor zich te winnen.

Rond het middaguur waren er zo'n twintigduizend betogers op het plein. Ze zwaaiden met vlaggen en riepen leuzen tegen Mursi en diens partij de Moslimbroederschap. De betogers sloten zich bij enkele honderden mensen aan die al sinds vrijdag een sit-downprotest houden op het Tahrirplein.

De politie doorzocht auto's en controleerde identiteitspapieren, maar betogers konden gewoon naar het plein toe. In de buurt daarvan raakten betogers slaags met de politie. Agenten vuurden traangas af terwijl ze door honderden betogers met stenen werden bekogeld.

Voor aanvang van de geplande betoging kwam een persoon om. Hij zou een hartaanval hebben gekregen toen hij traangas inhaleerde, meldt de BBC.

Confrontaties

Al dagen zijn er confrontaties tussen de politie en betogers. De oppositie beticht de president ervan zich dictatoriale macht toe te willen eigenen. Volgens Mursi zijn de veranderingen van tijdelijke aard en zullen ze ongedaan worden gemaakt wanneer er een nieuwe grondwet is.

Niet alleen is de oppositie woedend over de decreten van Mursi, er is ook woede over het machtsmonopolie dat de Moslimbroederschap lijkt te krijgen. "De Broederschap heeft de revolutie gekaapt", aldus een van de betogers. "Mensen zijn wakker geschud door hun fouten en bij nieuwe verkiezingen zullen ze geen stemmen krijgen."

Aftreden

Voor hun vakbondsgebouw in het centrum van Caïro eisten enkele duizenden juristen het aftreden van Mursi. Ze hielden een protestmars naar het Tahrir-plein, onderwijl 'Vertrek, vertrek' schreeuwend. Ook in Alexandrië gingen mensen de straat op. Zo'n drieduizend betogers kwamen bij de belangrijkste rechtbank in de stad bijeen voor een demonstratie tegen Mursi.

Hoewel de Moslimbroederschap maandag een massale steunbetuiging aan Mursi afgelastte, zei een woordvoerder dinsdag dat het protest alsnog door kan gaan. Aanhangers van de Broederschap willen menselijke ketens vormen om kantoren van de partij te beschermen. De afgelopen dagen zijn verschillende kantoren van de partij in brand gestoken en geplunderd.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte in ons dossier