AMSTERDAM - Twee belangrijke adviseurs van Benjamin Netanyahu die de Israëlische premier mede afhielden van een oorlog met Iran, zijn dinsdag door de regerende Likoed-partij van de kieslijst gehaald.

Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

De ministers Dan Meridor (inlichtingen en atoomenergie) en Benjamin Begin (zonder portefeuille) moesten na een interne stemming plaatsmaken ter voorbereiding op de verkiezingen van 22 januari.

Ze worden vervangen door meer nationalistische partijleden die voorstander zijn van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en van een oorlog met Iran.

Meridor en Begin waren tijdens geheime overleggen tegenstander van een Israëlische aanval op nucleaire faciliteiten van Iran, zo stelt Reuters. Hun vertrek wijst er mogelijk op dat Netanyahu aanstuurt op een groot conflict met Iran.

"Ze spraken zich het meeste uit tegen een militaire operatie, samen met vice-premier Yaalon en minister van Binnenlandse Zaken Yishai", zegt een regeringsmedewerker.

Atoomwapens

Israël beschuldigt Iran van het werken aan nucleaire wapens en heeft meermaals gedreigd met militaire actie tegen het land. De Iraanse regering in Teheran verwijst de beschuldigingen naar het land der fabelen.

Westerse landen als de Verenigde Staten delen de vrees dat Iran werkt aan een atoomarsenaal, maar roepen Netanyahu op tot terughoudendheid om een nieuw conflict in het Midden-Oosten te voorkomen. Van Israël wordt aangenomen dat het de enige kernmacht is in de regio.