CAÏRO - De Egyptische hoofdstad Caïro was dinsdagochtend opnieuw het toneel van rellen.

Jongeren die protesteerden tegen de in hun ogen te grote macht van president Mohamed Mursi, gooiden stenen naar de politie. Die reageerde door de demonstranten te bestoken met traangas. Andere actievoerders probeerden hierop de boel te kalmeren.

De rellen begonnen aan de rand van het Tahrirplein, nog voordat daar een grote demonstratie zou beginnen. Egyptenaren zijn van plan vanaf meerdere plekken in de stad naar het plein te trekken.

De demonstranten zijn boos vanwege een decreet dat de democratisch gekozen president Mursi (Moslim Broederschap) vorige week uitvaardigde. Daarin staat onder meer dat rechters zijn besluiten niet meer kunnen aanvechten.

Mubarak

Het Tahrirplein in het centrum van Caïro was het toneel van de opstand tegen de vorige president van Egypte, Hosni Mubarak. Nu bivakkeren demonstranten er sinds vrijdag om tegen Mursi's decreet te ageren. Ze vinden dat de Moslim Broederschap de revolutie heeft gestolen. Mursi houdt er vooralsnog aan vast.

Aanhangers van Mursi besloten om dinsdag niet de straat op te gaan. Afgelopen weekeinde deden zij dit wel, wat leidde tot botsingen tussen voor- en tegenstanders van de president.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte in ons dossier