KAMPALA - De rebellen van M23 zullen zich terugtrekken uit de Oost-Congolese stad Goma, die ze een week geleden innamen.

Dat heeft een van de militaire leiders van de groep, kolonel Antoine Manzi, dinsdag in de Ugandese hoofdstad Kampala gezegd. Hij bevestigde een mededeling daarover van de Ugandese legerleider Aronda Nyakayirima.

Nyakayirima zei dat M23 niet alleen met het vertrek uit de grootste stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft ingestemd, maar ook heeft toegezegd niet verder naar het zuiden op te rukken. M23 wil zo de onderhandelingen met de regering van het land een kans geven.

Runiga

De politieke leider van M23, Jean-Marie Runiga, heeft lijkt een andere opvatting te hebben. Hij wil niet dat M23 de stad Goma verlaat. M23 zal zich slechts uit Goma terugtrekken, als de regering van de Democratische Republiek Congo aan haar eisen tegemoetkomt.

Runiga zei dat de rebellen onder meer willen dat de regering in Kinshasa de nationale kiescommissie ontbindt en de vrijheid van beweging van oppositieleider Etienne Tshisekedi garandeert. De rebellen namen een week geleden Goma in.

Afrikaanse leiders stelden de rebellen zaterdag een ultimatum. Zij eisten dat M23 Goma binnen 48 uur zou verlaten en het geweld zou staken.

De beweging bestaat vooral uit Tutsi's en voert een bloedige strijd in het oosten en noordoosten van Congo. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Noodhulp

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties Unhcr heeft weer noodhulp kunnen leveren aan vluchtelingen bij Goma.

Op 12 plaatsen rond de stad werden voorraden afgeleverd. Het gaat om voedselhulp, watercontainers en zeep, maakte de VN-organisatie dinsdag in Genève bekend.

Het eerste konvooi arriveerde zaterdag en het is de bedoeling 110.000 ontheemden te ondersteunen. De vluchtelingen waren sinds afgelopen dinsdag van alle hulp verstoken. De hulp bestaat voornamelijk uit noodrantsoenen voor een paar dagen.