RAMALLAH - In de Palestijnse stad Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, is dinsdagochtend het stoffelijk overschot van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat opgegraven.

Dat hebben Palestijnse bronnen gezegd. Internationale forensische deskundigen zullen het overschot analyseren om meer te weten te komen over de precieze doodsoorzaak van Arafat.

Arafat overleed in november 2004, en ligt begraven in een mausoleum in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De Franse justitie opende het onderzoek in augustus, nadat een Zwitsers instituut had gezegd dat het hoge concentraties radioactief polonium in zijn kleding had aangetroffen.

Het lichaam werd overgebracht naar een moskee nabij het mausoleum. Daar nam een team van deskundigen uit Zwitserland, Frankrijk en Rusland monsters van het gebeente. Nadat dat was gebeurd, is het lichaam van de op 75-jarige leeftijd in Parijs overleden Palestijnse leider in het graf teruggelegd, zo deelden Palestijnse functionarissen mee.

Al jaren gaan er geruchten over Arafats dood. Zo zou Israël hem hebben vergiftigd met polonium. Naar verwachting zal het onderzoek verscheidene maanden duren.

Allerminst zeker

Het is nog allerminst zeker dat het onderzoek nieuw licht op Arafats dood zal werpen. Polonium-210 wordt door zijn korte halfwaardetijd snel afgebroken en sommige deskundigen betwijfelen of eventuele resten van de radioactieve stof voldoende zijn om te worden getest.