LONDEN - Het Verenigd Koninkrijk is bereid Palestina in VN-verband als staat te erkennen.

Voorwaarde is dat de Palestijnse Autoriteit belooft geen Israëlische oorlogsmisdaden aan te kaarten bij het Internationaal Strafhof (ICC) of het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Dit heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld op gezag van bronnen bij de regering in Londen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemt naar verwachting donderdag over het Palestijnse verzoek om de waarnemerstatus te verhogen naar 'niet-lidstaat'. Als duidelijk is dat Palestina een staat is en niet slechts een vage 'entiteit', kan de Palestijnse Autoriteit naar het ICC stappen.

De autoriteiten in Ramallah deden dat al na de Gazaoorlog in 2008/09. Na jarenlang wikken en wegen kwam toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo echter tot de conclusie dat hij geen onderzoek kon doen omdat niet duidelijk was of Palestina een staat was of niet. Alleen staten en de VN-Veiligheidsraad kunnen een zaak aanbrengen bij het ICC.

Arrestatiebevel

De Verenigde Staten en Israël zijn fel tegen erkenning van Palestina als staat. Dat is mede vanwege het door menig mensenrechtenactivist felbegeerde vooruitzicht dat het ICC ooit een arrestatiebevel uitvaardigt tegen premier Benjamin Netanyahu of een andere hoogwaardigheidsbekleder van de Joodse staat.

Het ICJ, het hoogste juridische orgaan van de VN, stelde in 2004 al in een juridisch advies vast dat Israël de Geneefse Conventies schendt met het koloniseren van bezet gebied. Volgens het ICC-oprichtingsverdrag is dat een oorlogsmisdaad.

De VS en Israël hebben dan ook met sancties gedreigd als de Algemene Vergadering Palestina als staat erkent, maar volgens een telling van The Guardian is een meerderheid bij de stemming vrijwel zeker. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde een erkenning van Palestina als staat in dit stadium half november ''ontijdig en onverstandig''.

Lees alles over het Midden-Oostenconflict