GOMA - De Congolese rebellenbeweging M23 is van plan deze week haar hoofdkwartier te verplaatsen naar Goma, de Congolese stad die ze vorige week veroverde op het regeringsleger.

Een deadline van Afrikaanse leiders aan de strijders van M23 om zich terug te trekken uit Goma loopt maandag om middernacht af.

De verhuizing van het M23-hoofdkwartier duidt erop dat de rebellen niet van plan zijn Goma af te staan. De chaos in de stad is zichtbaar.

Rebellen bewaakten maandag het kantoor van de Congolese Centrale Bank in Goma en vredestroepen van de Verenigde Naties hielden de wacht bij een tankstation. Veel winkels sloten maandag vroeg de deuren en de meeste scholieren bleven thuis.

Deadline

De deadline werd ingesteld door de Internationale Conferentie voor de Regio van de Grote Meren (CIRGL), die zaterdag bijeenkwam in de Ugandese hoofdstad Kampala. Rwanda en Uganda, allebei lid van de CIRGL, worden er door de VN van beticht de rebellen te steunen. De CIRGL heeft niet gedreigd met consequenties mochten de rebellen het ultimatum negeren.

De Congolese premier Augustin Matata Ponyo heeft bevestigd dat de Ugandese president Joseph Kabila de afgelopen dagen met vertegenwoordigers van de rebellen heeft gesproken in Uganda.

Volgens Ponyo neigt de Congolese regering naar 'dialoog en vrede', waarmee hij suggereert dat het leger niet zal proberen Goma te heroveren als de rebellen de deadline negeren.