JERUZALEM - In Egypte zijn maandag indirecte onderhandelingen begonnen tussen Israël en Palestijnse militanten uit de Gazastrook.

De gesprekken moeten na de afkondiging van het staakt-het-vuren vorige week een nieuw hoofdstuk inluiden in de betrekkingen tussen Israël en Gaza.

Het zijn de eerste gesprekken sinds het bestand woensdag inging. Het bestand maakte een einde aan acht dagen van Israëlische luchtaanvallen op Gaza en raketaanvallen uit Gaza op Israël.

Een overeenkomst bereiken zal niet eenvoudig zijn. De Palestijnen willen dat Israël de blokkade van Gaza opheft. Israël en Egypte stelden de blokkade vijf jaar geleden in nadat Hamas de macht had gegrepen in de Gazastrook. Israël heeft de blokkade de afgelopen jaren versoepeld, maar bepaalde goederen, zoals bouwmaterialen, worden nog steeds tegengehouden.

Wapensmokkel

Israël wil op zijn beurt een einde aan de wapensmokkel naar Gaza. Wapens uit Iran worden via een omslachtige route naar Egypte gebracht en vervolgens door tunnels over de grens gesmokkeld.

Volgens een Israëlische bron die betrokken is bij de gesprekken is Jeruzalem bereid stappen te nemen om het leven van burgers in Gaza te verbeteren, maar wil het voorkomen dat Hamas zijn machtspositie kan versterken. Vooral de wapensmokkel is voor Israël een prioriteit in de onderhandelingen.

Alles over het Midden-Oostenconflict in ons nieuwsdossier