TITISEE-NEUSTADT - Een brand in een sociale werkplaats in de Duitse Titisee-Neustadt heeft zeker 14 mensenlevens geëist. 

Veel anderen raakten gewond, maakte een woordvoerder van de politie van het nabijgelegen Freiburg bekend.

''We kunnen u meedelen dat er 14 doden zijn. Het proces van identificatie loopt'', aldus de zegsman. ''We hebben ook veel gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht.''

Hoe ernstig hun verwondingen zijn, kon de woordvoerder niet zeggen. Eerder was er sprake van zeven gewonden. Onder de doden zijn gehandicapten en personeelsleden van de werkplaats.

Explosie

Over een oorzaak kon de zegsman eveneens niets kwijt. ''We zijn niet in de positie aan te geven wat de reden van het ongeluk was.''

Duitse media reppen evenwel van een explosie in een voorraadkamer voorafgaand aan de brand, die om twee uur 's middags uitbrak. Of er chemicaliën stonden, is niet bekend. In de werkplaats werd veel met hout gewerkt.

Reddingsdiensten

De reddingsdiensten rukten met groot materieel uit. Ook uit andere veiligheidsregio's kwam bijstand. Ongeveer 300 brandweerlieden gingen het vuur te lijf.

Voor het vervoer van gewonden werden helikopters ingezet. Het duurde evenwel enkele uren, voordat de brandweer het vuur had gedoofd.

Handicap

Op het tijdstip dat de brand uitbrak, bevonden zich ongeveer 120 personen in het gebouw, onder wie mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Velen van hen raakten in paniek door de vlammen en de rook.

''We hebben hier met mensen van doen, die natuurlijk niet op rationele wijze reageren'', aldus een brandweercommandant.