AMSTERDAM - De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, verlaat de politiek

Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Barak zal in januari ook niet deelnemen aan de verkiezingen.

De voormalige premier zou wel tot januari op zijn post willen blijven.

De Defensieminister was onder meer verantwoordelijk voor de Israëlische operatie tegen militanten in de Gazastrook, die vorige week eindigde met een wapenstilstand.

Barak was premier van 1999 tot in 2001 en was lange tijd een kopstuk van de Arbeidspartij. Inmiddels is hij leider van de kleine partij Atzmaut (Onafhankelijkheid) die er in de peilingen tot voor kort slecht voor stond, maar lijkt te profiteren van Baraks betrokkenheid bij het offensief tegen de Gazastrook.

Bestorming

Voor zijn politieke carrière was Barak legerleider. Zijn militaire carrière is legendarisch. Hij was bij verscheidene in het oog springende acties betrokken, onder meer als aanvoerder van de bestorming van een Belgisch Sabena-vliegtuig in 1972 in Tel Aviv dat Palestijnen hadden gekaapt.

De afgelopen 5 jaar was hij minister van Defensie en onder meer verantwoordelijk voor de Gaza Oorlog van eind 2008. Hij staat bekend als een van de architecten van Israëls houding tegenover het nucleaire programma van Iran.

Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy zette hem om die reden in een maandag gepubliceerde lijst van 100 belangrijkste hedendaagse denkers samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de 13e plaats.

Netanyahu prees Barak maandag om zijn coöperatieve houding en zijn betrokkenheid bij Israëls veiligheid. Een andere bewindsman, Yuli Edelstein van Diplomatie en de Diaspora, noemde hem echter de slechtste minister van Defensie van Israël voor de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hij zou te weinig voor de kolonisten zijn opgekomen.