DHAKA - Duizenden textielwerkers zijn maandag in Bangladesh de straat opgegaan uit boosheid over de dodelijke brand in een textielfabriek.

Ze eisen dat de eigenaars van de fabriek verantwoordelijk worden gehouden voor de onveilige omstandigheden. De geschokte protestanten willen dat ze worden aangehouden en gestraft. 

De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag uit op de begane grond en sloot tal van werknemers in op de acht hoger gelegen verdiepingen. De brand eiste het leven van zeker 111 mensen.

Terwijl textielwerkers de straat opgingen, moest de brandweer maandag opnieuw uitrukken voor een brand in een textielfabriek van meerdere verdiepingen in een buitenwijk van Dhaka. Die brand maakte volgens de eerste berichten echter geen slachtoffers.

Kleding

De fabriek van de fatale brand, Tazreen Fashion, ligt 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka en er werd kleding gemaakt voor onder meer de van oorsprong Nederlandse winkelketen C&A en Li & Fung uit Hongkong.

C&A liet na de brand weten dat het ''met verbijstering'' het nieuws over het drama heeft vernomen. ''Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers van deze vreselijke ramp en hun familie en geliefden'', aldus de directie.