CAÏRO - De Egyptische president Mohammed Mursi heeft zondag het 'tijdelijke karakter' benadrukt van de maatregelen die hij heeft afgekondigd om zijn macht te vergroten. 

Met de donderdag door hem doorgevoerde decreten onttrok hij zichzelf aan iedere controle, ook van de rechterlijke macht.

In een verklaring liet de president zondagavond weten dat de maatregelen bedoeld zijn om de overgang naar democratie te versterken en de restanten van het oude regime op te ruimen. "De president herhaalt het tijdelijke karakter van de genoemde maatregelen, die niet bedoeld zijn om de macht te concentreren", luidde de verklaring.

Mursi belooft daarin met alle politieke krachten samen te werken om een nieuwe grondwet op te stellen. Seculiere en christelijke leden hebben zich uit het orgaan dat de grondwet opstelt teruggetrokken omdat de islamisten die daarin de meerderheid hebben de constitutie naar hun hand willen zetten.

Rechters

Rechters en aanklagers in Caïro en andere steden hebben het werk uit protest tegen de maatregelen neergelegd. Het hoogste rechtscollege in het land heeft hen echter opgeroepen om weer aan het werk te gaan.

Vertegenwoordigers van de rechters hebben maandag een onderhoud met Mursi waarin zij zullen proberen hem te overreden zijn immuniteit te beperken tot belangrijke staatsbesluiten, zoals het beginnen van een oorlog of de afkondiging van de staat van beleg.

Hoofdkantoor

De Moslim Broederschap meldt op haar website dat bij een aanval op het hoofdkantoor in de Egyptische plaats Damanhour een 15-jarig lid van de islamitische beweging is omgekomen. 60 anderen raakten gewond. 

Volgen de partij vielen criminelen het bureau in de plaats in de Nijldelta aan en liet de politie zich in het geheel niet zien. 

Tahrirplein

Zondag kwam het op en rond het Tahrir-plein opnieuw tot botsingen tussen betogers en de politie. Het ministerie van binnenlandse zaken meldde dat sinds het begin van de protesten vorige week 267 betogers zijn opgepakt en 164 agenten gewond zijn geraakt. Volgens bronnen bij de politie zouden ook 260 demonstranten gewond zijn, maar het ministerie verschafte daarover zondag geen cijfers.

Enkele tientallen betogers zijn op het Tahrir-plein neergestreken en zeggen niet te vertrekken voordat Mursi de besluiten intrekt. Zowel voor- als tegenstanders van Mursi hebben voor komende dinsdag demonstraties in Caïro aangekondigd.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten