AMSTERDAM - De Baskische afscheidingsbeweging ETA zegt klaar te zijn om te ontbinden. 

De separatisten zijn bereid hun wapens neer te leggen en gesprekken te beginnen met de Franse en Spaanse overheden.

Dat meldt de Baskische krant Gara op zijn website, aldus de BBC. De krant beschikt over een samenvatting van de verklaring van de ETA. De BBC meldt dat de afscheidingsbeweging in het verslag stelt te willen onderhandelen over een 'definitief einde'aan haar acties.

Aan de onderhandelingen zou de ETA wel voorwaarden verbinden.

De Spaanse regering zegt niet van plan te zijn in te gaan op een uitnodiging van ETA om te onderhandelen over de ontmanteling van de beweging. ''Er is maar één verklaring die we verwachten en die gaat over de onvoorwaardelijke ontbinding'', aldus Madrid.

Het is de tweede keer dit jaar dat de Spaanse regering onderhandelingen met de ETA afhoudt. In mei deed de minister van Binnenlandse Zaken dat ook al, nadat bekend werd dat de ETA een onderhandelingsdelegatie had samengesteld.

Baskenland

De verklaring van de ETA, die naar verwachting zondag in zijn volledigheid naar buiten zal worden gebracht, komt een jaar nadat de groep bekend maakte te zullen stoppen met de gewelddadige campagne die de beweging voerde.

ETA vecht al 45 jaar voor de onafhankelijkheid van Baskenland, maar heeft in recente jaren veel steun verloren onder de Baskische bevolking. In oktober werd de veronderstelde militaire leider van de organisatie opgepakt.

De beweging, die door de VS en Europa wordt beschouwd als een terroristische organisatie, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 800 mensen.