DHAKA - Bij een brand in een kledingfabriek in Bangladesh zijn zaterdagnacht (lokale tijd) minstens 100 mensen om het leven gekomen.

De brand brak uit op de begane grond en sloot tal van werknemers, overwegend vrouwen, in op de acht hoger gelegen verdiepingen.

In paniek vluchtten werknemers voor de rook en het vuur naar het dak of sprongen uit de ramen. Volgens de brandweer zijn de meeste slachtoffers op de tweede verdieping gevallen en door verstikking omgekomen.

Een van de gewonde werknemers zei dat er wel 1000 mensen voor de nachtdienst in het pand waren toen de brand uitbrak.

Kleding

De fabriek van Tazreen Fashion ligt 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka. Er werd kleding gemaakt voor onder meer de van oorsprong Nederlandse winkelketen C&A en Li & Fung uit Hongkong.

De autoriteiten hebben zondag laten weten dat er 109 doden zijn geteld. De eigenaar van de fabriek, Delwar Hossein, noemde het drama een enorm verlies.

Hij zei dat het pand niet brandgevaarlijk was en dat hij zeven fabrieken heeft waar nog nooit eerder brand is uitgebroken. Kortsluiting is de meest waarschijnlijke oorzaak.

Tweede exporteur

Bengalese arbeid is goedkoop en kledingindustrie 'boomt'. Bangladesh is op wereldschaal de tweede exporteur van kleding geworden. 40 procent van de fabrieksarbeiders vindt werk in de kledingindustrie die met circa 15 miljard euro goed is voor 80 procent van de totale export van het straatarme land.

Sinds 2006 zijn er volgens de in Amsterdam gevestigde actiegroep Clean Clothes Campaign meer dan 500 doden gevallen bij branden in Bengaalse textielfabrieken.

Volgens de Bengaalse vakbondsman Babul Akhter is er door de grote internationale ondernemingen die kleding laten maken, wel enige controle ten aanzien van de veiligheid, maar dat zijn meestal geen echte veiligheidsinspecties.