PARAMARIBO - Nog niet alle Europarlementariërs hebben geaccepteerd dat de wereld gedekoloniseerd is en dat Suriname geen kolonie van Nederland meer is. 

Dat zei de Surinaamse president Desi Bouterse zaterdag tijdens een vergadering van parlementariërs uit Afrika, de Cariben en de Pacific (de zogenoemde ACP-landen) in Paramaribo.

Deze bijeenkomst van ACP-parlementariërs is een voorbereiding op hun vergadering samen met leden van het Europees Parlement, die volgende week in Suriname plaatsvindt.

Bouterse reageerde met zijn uitspraak op het feit dat enkele Nederlandse Europarlementariërs de afgelopen maanden hebben geprobeerd de ACP-EU-conferentie niet in Suriname te laten plaatsvinden, omdat ze moeite hebben met hem als president van Suriname.

Maar omdat de ACP-landen voet bij stuk hebben gehouden, is de vergadering nu toch in Suriname.

Moskee

De voorzitter van de ACP-parlementariërs, de Keniaan Musikari Kombo, vond de poging van de Europeanen om de vergadering uit Suriname te weren een uiting van een totaal gebrek aan respect voor de ACP. Secretaris-generaal Mohamed Chambas van de groep van ACP-landen prees Suriname.

''Iedereen die in Suriname komt, merkt dat Suriname een vreedzaam land is waar vele culturen vreedzaam samenleven. Daar kunnen veel Europese landen nog van leren", zei de Ghanees. Hij was er vooral van onder de indruk dat de moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar in Paramaribo staan.

Economist

Bouterse wees er ook nog op dat het Suriname in tegenstelling tot Europa economisch voor de wind gaat.

''Ik heb het zelf niet geschreven maar in een Europees tijdschrift over economie, vergelijkbaar met The Economist, is geschreven dat Suriname op dit moment hét land is waar investeerders naartoe moeten gaan", zei een trotse Bouterse tegen journalisten.