GAZA-STAD - Israël heeft de beperkingen die gelden bij grensovergangen met de Gazastrook op sommige plaatsen versoepeld naar aanleiding van de wapenstilstand met Hamas. 

Dat hebben inwoners van de Gazastrook zaterdag gezegd. Boeren mogen land in de buurt van de veiligheidsmuur tussen Israël en Gaza weer betreden en vissers mogen verder de zee op, bleek zaterdag.

De wapenstilstand, waarbij Egypte bemiddelde, maakte woensdagavond een eind aan acht dagen van geweld. Er kwamen 166 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven.

Onderdeel van de deal was de onderhandeling over versoepeling van de blokkade van de Gazastrook. Die werd in 2007 voor het eerst ingesteld toen Hamas de macht in Gaza overnam.

School

Tienduizenden kinderen in de Gazastrook gingen zaterdag voor het eerst sinds het geweld stopte weer naar school. Ongeveer de helft van de 1,6 miljoen inwoners van de Gazastrook zijn kinderen.

Op veel scholen, waaronder 245 scholen van de Verenigde Naties, werd op de eerste dag vooral gepraat over wat de kinderen hebben meegemaakt. Onder de doden waren 34 kinderen en jongeren onder de 18 jaar. De gevechten waren de hevigste in vier jaar.

Vissers

Zaterdag mochten vissers zes zeemijl uitvaren, het dubbele dan wat voorheen was toegestaan, zei Mahfouz Kabariti, voorzitter van de lokale vissersbond. De Israëlische marine probeert met de zeeblokkade te voorkomen dat wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld.

Sommige inwoners van Gaza zeiden dat ze zaterdag ook weer de Israëlische bufferzone aan de kant van Gaza konden betreden zonder de angst dat ze zouden worden neergeschoten. De zone van driehonderd meter breed werd door Israël ingesteld om te voorkomen dat militanten Israël in glippen.

Verboden gebied

Een bron bij de Israëlische regering zei niets te weten van versoepelingen bij grensovergangen. Een bron bij het ministerie van defensie zei dat het Israëlische leger niet langer de bufferzone als verboden gebied voor de Palestijnen beschouwt, maar zich wel het recht voorhoudt om tegen verdachte personen op te treden.