KAMPALA - Leiders van 11 Afrikaanse landen hebben zaterdag strijders van de groep M23 een ultimatum gesteld.

Ze moeten zich binnen 48 uur uit Goma terugtrekken. Als ze dat niet doen, zal een internationale troepenmacht worden samengesteld die zal ingrijpen.

M23 voert een bloedige strijd in het noordoosten van Congo en terroriseert de regio. Zaterdag hielden de Afrikaanse leiders een topconferentie in het Ugandese Kampala. De Rwandese president Paul Kagame, het middelpunt van de strijd, was daar niet bij.

Naar het zich laat aanzien wordt M23 gesteund door Rwanda, een buurland van Congo. Kagame stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo.

Op de vlucht

De strijd tussen M23 en het Congolese leger laaide ongeveer een week geleden op. Sindsdien zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.

De leden van M23 behoren tot de wreedste schenders van mensenrechten in Afrika volgens VN-commissaris Navi Pillay. De M23 heeft afgelopen week de hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu, Goma, ingenomen.

Goma ligt circa 1600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kinshasa en aan de grens met Rwanda.

Kabila

M23 gaat zondag onderhandelen met de Congolese president Joseph Kabila, zegt Jean-Marie Runiga zaterdag na een ontmoeting met Kabila in de Ugandese hoofdstad Kampala.

De M23-leider zei dat hij niet was geïnformeerd over het ultimatum en maakte duidelijk dat van een terugtrekking uit Goma slechts na overleg met Kabila sprake kan zijn.