CAÏRO - De rechterlijke macht in Egypte heeft zaterdag verontwaardigd gereageerd op het omstreden decreet van president Mohammed Mursi.

Mursi trok daarmee afgelopen week meer macht naar zich toe ten koste van de rechterlijke macht. Die bestaat voornamelijk uit magistraten uit het regime van de voormalige president Hosni Mubarak.

De rechters staan op gespannen voet met de nieuwe regering en het parlement dat wordt gedomineerd door gematigde islamisten aangevoerd door Mursi.

''Mursi's decreet is een aanslag zonder weerga op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht'', zo lieten operrechters in Caïro weten.

Werk neergelegd

In Alexandrië hebben rechters en aanklagers zaterdag het werk neergelegd uit protest tegen Mursi's decreet. In de hoofdstad Caïro zijn betogers bijeengekomen op het Tahrirplein.

Het plein op de rechteroever van de rivier de Nijl in het centrum van Caïro was begin 2011 het epicentrum van een massale protestbeweging tegen de autocraat Hosni Mubarak en diens machtige leger en partij-apparaat.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte in ons dossier

Meer over de onrust in het Midden-Oosten op onze special