CAÏRO - De plotselinge machtsgreep van de Egyptische president Mohamed Mursi heeft niet alleen in Egypte, maar ook internationaal tot protest en ongerustheid geleid.

De Verenigde Staten toonden zich vrijdag ''bezorgd''. Amerika riep de Egyptenaren op er desondanks samen uit te komen en geen geweld te gebruiken. De Europese Unie riep Mursi op het democratische proces, dat in Egypte nog maar net op gang is gekomen, te respecteren.

Amnesty International stelde dat Mursi's nieuw verworven machten ''de rechtsstaat vertrappen''.

De mensenrechtenorganisatie doelt onder meer op het recht van de president om alle maatregelen en beslissingen te nemen die ''nodig zijn om het land en de doelen van de revolutie te beschermen'' en waar juridisch niets tegen kan worden ondernomen totdat volgend jaar een nieuw parlement is gekozen.

Farao

In eigen land is Mursi al bestempeld als een nieuwe farao. Critici zeggen dat de democratisch aan de macht gekomen opvolger van Hosni Mubarak inmiddels meer macht heeft dan zijn autocratische voorganger. Mursi zelf zegt dat hij alleen maar de hervormingen in Egypte wil versnellen.

Sit-in

Tegenstanders van Mursi zijn een 'sit-in' begonnen op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Ze willen dat de president zijn verklaring van donderdag intrekt, waarin hij zichzelf meer macht gaf en de rechterlijke macht grotendeels buitenspel zette.

''Alle revolutionaire politieke krachten zijn overeengekomen een sit-in te beginnen die vrijdag van start gaat'', liet een van de oppositiegroepen weten. Ook is opgeroepen tot massaal protest op dinsdag. Het Tahrirplein was het centrum van de opstand tegen Mursi's autocratische voorganger Hosni Mubarak, die in 2011 van het toneel verdween na hevige protesten.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten