CAÏRO - In Egypte zijn in vrijdag in meerdere steden mensen de straat op te gaan om te betogen tegen president Mohamed Morsi.

Dat gebeurde een dag nadat president Mohamed Mursi, die door de islamisten wordt gesteund, meer macht naar zich had toegetrokken. De betogingen liepen in diverse steden uit op geweld, met zeker honderd gewonden tot gevolg.

 Iin drie zijn steden kantoren van de islamistische Moslim Broederschap (MB) in brand gestoken.

De kantoren van de politieke arm van de Broederschap, de Vrijheid- en Gerechtigheidspartij (FJP), gingen in vlammen op in de steden Suez, Ismailiya en Port Said. Dat meldde de staatstelevisie.

Een partijfunctionaris meldde dat ook het partijkantoor in Alexandrië is bestormd. Er braken ongeregeldheden tussen voor- en tegenstanders van de MB uit.

De Egyptische politie heeft in de hoofdstad Caïro bij het Tahrir-plein traangas gebruikt in een poging om een boze menigte betogers uiteen te drijven. Dat meldde de Egyptische krant al-Ahram.

Reactie Mursi

Ondanks de betogingen, zei Mursi vrijdag dat hij niet opgeeft en doorgaat.

''Niemand kan onze mars vooruit stoppen. Ik doe mijn plicht voor God en vaderland en neem beslissingen als ik iedereen heb geraadpleegd'', aldus Mursi tegenover het persbureau MENA.

Tijdens een toespraak nabij het presidentieel paleis zei Mursi tegen zijn aanhangers dat hij er voor alle Egyptenaren is en dat Egypte op weg is naar ''vrede en democratie''. Hij voegde eraan toe dat hij politieke, sociale en economische stabiliteit wil.

Seculiere rechters

Volgens de Egyptische president zijn de maatregelen nodig om 'mensen die zich verschuilen achter de rechtspraak' tegen te houden. Hij verwees daarmee naar de seculiere rechters van het constitutionele hof die hem al meermaals de voet hebben dwarsgezet.

Het constitutionele hof is volgens Mursi van plan om te eisen dat het Egyptische hogerhuis, de Shura-raad, wordt ontbonden. De Moslimbroederschap, waar Mursi lid van is, heeft een meerderheid in de raad. Mursi sprak tevens over 'slecht geld' dat volgens hem door voormalige leden van het regime wordt gebruikt om de onrust in de straten te voeden.

Alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten