MALMÖ - Een Zweedse racistische moordenaar, bekend als 'de serieschutter van Malmö', heeft vrijdag levenslange gevangenisstraf gekregen. 

Peter Mangs kreeg de straf voor twee moorden en vijf pogingen tot moord.

In de periode 2003 tot en met 2010 schoot hij, meestal in het donker en vanuit de struiken, op immigranten in en om de Zuid-Zweedse stad Malmö.

In juli werd hij al schuldig bevonden, maar de strafmaat moest nog worden bepaald na psychiatrisch onderzoek.

Opluchting

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden blij. ''Het is een opluchting dat het nu voorbij is. We geloofden de hele tijd al dat hij levenslang zou krijgen en dat is nu een feit'', citeerde de Zweedse krant Expressen de moeder van een van de doodgeschoten tieners.

De langste tijdsgebonden straf die iemand in Zweden kan krijgen is 18 jaar, een straf waar de verdediging tijdens het proces op aanstuurde. Het Openbaar Ministerie vond de misdaden evenwel zo ernstig dat het voor het maximale ging.

Ook het feit dat uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat Mangs geen ernstige psychische stoornis heeft, speelde voor de aanklagers een rol om levenslang te eisen.

In beroep

De veroordeelde gaat volgens een van zijn advocaten vrijwel zeker in beroep. ''Ik ga ervan uit dat we in beroep zullen gaan. Peter Mangs houdt nog steeds vast aan zijn onschuld."

"Dan is het logisch dat er beroep wordt aangetekend tegen levenslang'', aldus Jesper Montan meteen na de zitting.