President Egypte breidt zijn eigen macht uit

AMSTERDAM - De president van Egypte, Mohammed Mursi, heeft de grondwet zodanig aangepast dat zijn macht is uitgebreid. 

De besluiten die hij sinds juni als president van Egypte heeft gemaakt, kunnen nu niet meer worden aangevochten in de rechtszaal, totdat een nieuwe grondwet is aangenomen.  

Mursi heeft daarnaast immuniteit ingesteld voor het panel dat een nieuwe grondwet opstelt. Dat panel kan nu niet door rechters worden ontbonden.

De oppositie betichtte de islamistische Mursi er meteen van dat hij zich gedraagt als alleenheerser. ''Een nieuwe farao'', noemde de seculiere oppositieleider Mohamed ElBaradei Mursi.

Procureur-generaal

Ook heeft Mursi zijn procureur-generaal, Abdel Maguid Mahmoud, ontslagen. Hij heeft nieuwe rechtszaken geëist voor de agenten die onder het bewind van Hosni Mubarak betogers aanvielen.

De dood van betogers moet worden onderzocht, meent Mursi. Mahmouds besluit de agenten vrij te stellen, leidde afgelopen maand tot rellen in Caïro. 

Ruzie

De nieuwe grondwet is voortdurend onderwerp van ruzies tussen islamisten en seculieren. Sommige seculiere critici hebben geprobeerd de legitimiteit van de commissie in twijfel te trekken in de rechtbank.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte in ons dossier

Meer over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Lees meer over:
Tip de redactie