Bestand Gazastrook houdt stand

TEL AVIV - Het bestand tussen Israël en de Hamasbeweging heeft in de nacht van woensdag op donderdag stand gehouden. Dat meldde een woordvoerster van het Israëlische leger donderdag.

Volgens de zegsvrouw zijn er sinds middernacht (plaatselijke tijd) geen raketten meer vanuit de Gazastrook in Israël neergekomen. De Israëlische luchtmacht voerden geen aanvallen meer uit in de strook.

De wapenstilstand ging woensdagavond 8 uur (Nederlandse tijd) in. Daarna kwamen nog wel enkele raketten in Israël terecht maar die richtten geen schade aan.

Arrestaties

In de nacht van woensdag op donderdag heeft het leger van Israël wel 55 Palestijnen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. 

Op de Jordaanoever kwam het afgelopen dagen tot gewelddadige protesten in verband met de aanvallen van Israël op doelen in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn onder de arrestanten enkele hoge leden van Palestijnse terreurgroepen.

Tijdens de protesten op de Jordaanover werden twee Palestijnen gedood. Het gebied staat onder leiding van de door de VS gesteunde president Mahmoud Abbas maar veel inwoners zijn aanhanger van de Hamasbeweging. Israël houdt er rekening mee dat de daders van de bomaanslag woensdag op een passagiersbus in Tel Aviv afkomstig waren van de Westelijke Jordaanoever.

Lees meer over het conflict in ons dossier Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie