'Rebellen Congo executeren lokale leiders'

NEW YORK - De oprukkende rebellen in de Democratische Republiek Congo voeren standrechtelijke executies uit onder lokale leiders. 

Dat heeft de VN-gezant Roger Meece woensdag verklaard tegenover de VN-Veiligheidsraad.

De executies zijn het werk van de rebellenbeweging M23, die bestaat uit etnische Tutsi's die uit het regeringsleger zijn gedeserteerd.

Volgens Meece zijn de rebellen na de verovering van de stad Goma dinsdag op weg naar een basis van het regeringsleger in de oostelijke provincie Noord-Kivu. M23 heeft zelfs gedreigd helemaal op te trekken naar de hoofdstad Kinshasa in het westen.

Goma

De leiders van Rwanda en Uganda willen dat de rebellen van de beweging M23 de Congolese stad Goma verlaten. Zij en de president van de Democratische Republiek Congo zelf, Joseph Kabila, deden de oproep woensdag na topoverleg over de gevechten in het noordoosten van Congo.

Kabila, de Ugandese president Yoweri Museveni en president Paul Kagame van Rwanda spraken elkaar over de crisis in Congo.

''M23 moet zijn offensief stoppen en zich terugtrekken uit Goma, aldus de gezamenlijke verklaring. Saillant is dat Rwanda en Uganda ervan worden beschuldigd dat ze de rebellen steunen. Ze zeggen echter dat ze een einde willen aan de gevechten in Congo.

Arrestatie

De arrestatie van Bosco Ntaganda en Sylvestre Mudacumura, die door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag worden gezocht wegens oorlogsmisdaden, moet dan ook ''een absolute prioriteit'' zijn.

Dit stelt ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda in een woensdag uitgegeven verklaring. De Gambiaanse herinnert eraan dat het tweetal al jaren meedoet aan misdaden en geweld waarvan onschuldigen in het Afrikaanse land het slachtoffer worden.

Zonder Rwanda en zijn president Paul Kagame met naam te noemen, hekelt Bensouda ook de buitenlandse inmenging in Congo. ''Opnieuw lijden de burgers onder militaire en politieke stategieën. Zij zijn slechts pionnen in de ogen van strategen die de gewapende groepen uit eigenbelang steunen, of het nou vanuit Congo of van buiten is'', aldus Bensouda.

VN

Volgens experts van de VN steunt Rwanda de rebellengroep M23, die momenteel oprukt in Oost-Congo. Ntaganda, die al jaren voor andere feiten door het ICC wordt gezocht, is een van de commandanten van de M23.

Rwanda bemoeit zich al vele jaren met de Congolese politiek. Ook aast Kigali op de delfstoffen van het oosten van Congo, waar de bevolking ondanks de natuurlijke rijkdom vaak in erbarmelijke omstandigheden leeft.

De jarenlange oorlog in Congo heeft al aan zo'n 5 miljoen mensen het leven gekost en een groot deel van de infrastructuur van het Afrikaanse land vernietigd.

Noodhulp

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) geeft 3,2 miljoen euro aan de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de opvang van vluchtelingen in kampen in het oosten van Congo. Dat liet haar ministerie woensdag weten.

Nederland steunt ook maatschappelijke organisaties die de vluchtelingen helpen. ,,Destabilisatie van Congo ligt op de loer met mogelijk nog meer geweld en doden tot gevolg'', aldus Ploumen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie