BRUSSEL - Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten verzocht om het luchtverdedigingssysteem Patriot in te zetten als bescherming tegen aanvallen uit Syrië.

Dat bevestigde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen woensdagmiddag.

De NAVO gaat zich zonder uitstel over het verzoek buigen, aldus Rasmussen. De verwachting is dat de NAVO-ambassadeurs in Brussel daar woensdag al mee beginnen.

Volgende week gaat een team naar Turkije om te kijken waar de Patriots eventueel gestationeerd kunnen worden.

Verdedigen

Rasmussen benadrukt dat de Turken de Patriots alleen willen om zich te verdedigen. De inzet van het systeem verbetert de capaciteit van Turkije om zijn bevolking en grondgebied te beschermen, aldus secretaris-generaal Rasmussen.

Ook zal het bijdragen aan een vermindering van de spanningen aan de zuidoostelijke grens van het NAVO-gebied.

Hennis

Het kabinet beraadt zich inmiddels over het verzoek van Turkije. Dat hebben ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Hennis van Defensie stuurt ''op zeer korte termijn'' een Nederlandse militaire verkenningsmissie naar Turkije. Op basis van het advies van de militairen zal Hennis besluiten of Nederland Patriot-raketten naar Turkije stuurt. 

De minister kan niet zeggen hoeveel militairen of Patriots met de missie meegaan. Dat is afhankelijk van een aantal factoren waaronder samenwerking met andere landen. Hennis acht de kans ''zeer groot'' dat er zal worden samengewerkt met de Duitsers.

Kosten

Ook over de kosten van de missie kon ze nog weinig zeggen. Dat hangt mede af van de samenwerking met andere landen. Maar volgens haar zal Turkije als gastland ''met name de kosten gaan dragen''.

Volgens Hennis zal de Kamer ''zeer nauw'' betrokken worden bij de besluitvorming. Vorige week had Hennis al contact met haar Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière over een mogelijke missie in Turkije die gezamenlijk zou kunnen worden uitgevoerd.

Timmermans

''De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage'', schrijft Timmermans aan de Kamer.

Als het kabinet instemt met het verzoek, is het de derde keer dat Nederlandse Patriots worden ingezet in Turkije. Eerder gebeurde dat in 1991 en 2003.

Niet afwijzend

In de brief laten de ministers weten de Kamer snel te zullen informeren. Eerder hebben de meeste partijen al laten aangegeven niet afwijzend te staan tegenover het sturen van Patriots. Het moet dan wel voor strikt defensief gebruik zijn en niet dienen om een no-fly-zone in Syrië te creëren van waaruit rebellen kunnen opereren. De grootste oppositiepartij PVV is tegen.

 Formeel hoeft het kabinet de Tweede Kamer niet om toestemming te vragen voor de missie, maar in een debat eerder op de dag maakte Timmermans duidelijk dat het kabinet de Kamerleden goed op de hoogte zal houden.

Grensdorpen

De afgelopen maanden zijn een paar keer granaten uit Syrië terechtgekomen op Turkse grensdorpen. Daarop heeft het Turkse leger teruggeschoten.

Op 22 juni haalde Syrië een Turks gevechtsvliegtuig neer waarbij twee piloten omkwamen. De Turkse regering sprak toen van een ''vijandige daad''. 

Alles over de situatie in Syrië in ons dossier