Gewonden door aanslag op bus in Tel Aviv

AMSTERDAM - In de Israëlische stad Tel Aviv is woensdag een aanslag gepleegd op een bus. 

De BBC liet in eerste instantie weten dat de aanslag was opgeëist door de Hamasbeweging, maar dat wilde Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri tegenover Reuters niet bevestigen.

"Hamas prijst de aanval in Tel Aviv en ziet het als een natuurlijke reactie op de Israëlische slachtpartijen in Gaza", aldus Abu Zuhru.

"Palestijnse groeperingen zullen alle middelen aangrijpen om onze burgers te beschermen, als een wereldwijde poging om de Israëlische agressie te stoppen uitblijft."

Minstens 21 gewonden

Er zouden minstens 21 gewonden zijn gevallen, bericht de Israëlische krant Haaretz. Drie gewonden verkeren volgens diverse media in kritieke toestand. 

De ontploffing deed zich voor toen de bus op de drukke Shaul Hamelechstraat reed aan de oostkant van het centrum van de stad. Er zou nog een bom in het wrak zijn aangetroffen die niet is ontploft.

Ooggetuigen melden dat een man de bom in de bus achterliet en er vervolgens vandoor ging. De politie zou zoeken naar twee verdachten en heeft daarvoor onder meer wegen afgezet. 

In 2006 werd Tel Aviv voor het laatst getroffen door een serieuze bomaanslag. Een Palestijnse zelfmoordenaar blies zichzelf destijds op bij een broodjeskraam in het centrum. Hierbij vielen 11 doden.

Gevierd

In Gaza-stad werd de aanslag 'gevierd' met vuursalvo's in de lucht toen het nieuws uit Tel Aviv doordrong.

"Wij feliciteren ons volk met deze heldhaftige daad". Deze tekst van de beweging Hamas klonk woensdag uit de luidsprekers van moskeeën in de Gazastrook.

Op de televisiezender van Hamas werd de aanslag "een natuurlijke reactie" genoemd op de luchtaanvallen door Israël.

Luchtaanvallen

Door een nieuwe serie luchtaanvallen op Gaza zijn woensdag zeker 11 mensen omgekomen, onder wie een kind van 2 jaar oud. Het totaal aantal doden sinds het oplaaien van het conflict staat daarmee op 146.

Het kind stierf toen het gebouw naast zijn huis onder vuur werd genomen. Daar heeft het Franse persbureau AFP een kantoor.

Ook Nederlandse journalisten kwamen in de vuurlinie terecht. Zo twitterde Nieuwsuurverslaggever Jan Eikelboom dat er in Gaza zware explosies klonken op nog geen 100 meter van het hotel waar hij met andere journalisten verblijft. 

Beelden van een Israëlische luchtaanval op Gaza-stad na de bomaanslag in Tel Aviv:

Conflict

Israël en de Hamas-beweging zijn al ruim een week verwikkeld in een opgelaaid gewapend conflict rond de Gazastrook. Eerder was Tel Aviv al het doelwit van raketten van de Hamas.

Dinsdag was er korte tijd sprake van een mogelijk bestand tussen Israël en de Hamas, maar dat is vooralsnog uitgebleven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in de regio om in gesprek te gaan met de strijdende partijen over een wapenstilstand. Ze noemde de explosie in Tel Aviv woensdag vanuit de Egyptische hoofdstad Caïro een terroristische aanslag.

Kritiek Turkije

Het heeft even geduurd maar de Turkse regering neemt weer een vooraanstaande plaats in bij de kritiek op de Israëlische luchtaanvallen op Palestijnen.

Premier Recep Tayyip Erdogan staat bekend om zijn uitgesproken woede over de manier waarop de Israëli's de Palestijnen bestoken, maar het bleef dagenlang opvallend stil in Ankara. Begin deze week is gebleken dat dit niet komt omdat Erdogan zich er niet meer over opwindt.

Hij noemde dinsdag in het parlement in Ankara Israël een terroristische staat die etnische zuiveringen pleegt onder de Palestijnen. Woensdag brak zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, in een ziekenhuis in Gaza in tranen uit toen hij slachtoffers van de bombardementen bezocht. Hij is de eerste hoge Turkse functionaris die Gaza bezoekt.

Alle berichten over de situatie in de Gazastrook

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie