'Artsen zonder Grenzen blijft in Goma'

GOMA - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen blijft in de door geweld geteisterde stad Goma, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. 

De nood is er hoog, zei Corry Kik van de hulporganisatie dinsdag. Ze coördineert onder meer de hulp aan tienduizenden vluchtelingen in twee kampen nabij Goma.

Kik kon dinsdag haar huis niet verlaten vanwege het oplaaiende geweld tussen rebellen en het regeringsleger. Dat is een voorzorgsmaatregel, benadrukte ze. Wel bemoeilijkt het haar werk.

De hulpverleenster kon maandag nog wel naar buiten. Toen bezocht ze enkele gezondheidscentra. Het grootste probleem in Congo is ontheemden voorzien van de meest basale behoeftes, aldus Kik.

''Het is momenteel regenseizoen in Congo. Vluchtelingen moeten snel een dak boven hun hoofd krijgen, al is het maar een tent. Ook moeten ze van schoon water en werkende toiletten worden voorzien. Anders dreigen, vooral bij kinderen, ziektes als diarree en longinfecties.''

Medicijnen

Kik hoopt dat ze woensdag weer naar buiten kan om haar werk te doen. Volgens haar heeft Artsen zonder Grenzen vooralsnog wel voldoende medicijnen en ander materiaal. Ook op andere plaatsen in het oosten van Congo blijft de hulporganisatie actief, onder meer met het ondersteunen van gezondheidscentra.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie