AMSTERDAM - Hamas beweert dat een akkoord over een wapenstilstand in de Gazastrook is bereikt. Israël spreekt de berichten echter tegen.

De wapenstilstand zou, zo meldde AFP, dinsdagavond om 20.00 uur (onze tijd) officieel worden bekendgemaakt in Caïro en om 23.00 uur in werking treden.

Anonieme bronnen bij Hamas en de Islamitische Jihad, twee radicale Palestijnse groeperingen die vanuit Gaza tegen Israël vechten, hadden eerder al tegenover het persbureau verklaard dat een overeenkomst dinsdagavond zou worden bereikt.

Een regeringswoordvoerder van Israël sprak de berichten van Hamas tegenover CNN tegen. Ook een Egyptische regeringswoordvoerder heeft verklaard, zo meldt persbureau Reuters, dat gesprekken over een bestand nog altijd gaande zijn. Wel zou er nog hoop zijn dat de overeenkomst dinsdagavond wordt bereikt.

Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu van Israël verklaarde dinsdag na een gesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dat Israël een diplomatieke oplossing wil vinden voor de lange termijn.

''Maar als sterkere militaire actie noodzakelijk blijkt te zijn om het constante spervuur van raketten te stoppen, dan zal Israël niet aarzelen om te doen wat noodzakelijk is om ons volk te beschermen'', aldus de regeringsleider van de Joodse staat.

Aanvallen opgevoerd

Vlak voor de aankondiging van het akkoord over een staakt-het-vuren heeft Israël de aanvallen vanuit de lucht op Gaza opgevoerd.

In het zuiden van Gaza-stad zijn dinsdag zeker zes mensen gedood bij luchtaanvallen op twee auto's, zei het ministerie van Volksgezondheid in de enclave.

De aanval kwam net toen een delegatie van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken en diplomaten een solidariteitsbezoek aan de stad bracht.

Executies

Zes Palestijnen zijn dinsdag doodgeschoten toen ze volgens de autoriteiten werden betrapt op het collaboreren met Israël.

De Palestijnse radiozender al-Aqsa meldde niet wat de zes precies uitvoerden, maar ze hadden geavanceerde apparatuur bij zich om onder meer te filmen. Het lichaam van een van de vermeende verraders is achter een auto aan gesleurd in het centrum van Gaza-Stad.

Lees alles over de situatie in de Gazastrook