Ex-woordvoerder Britse premier verdacht van omkoping

LONDEN - De Britse justitie verdenkt Andy Coulson, de vroegere woordvoerder van de Britse premier David Cameron, van het betalen van steekpenningen aan overheidsambtenaren. 

Hierdoor hoopte Coulson onder meer contactgegevens over de koninklijke familie te bemachtigen. Dat heeft justitie dinsdag bekendgemaakt.

Voor hij woordvoerder van Cameron werd, was Coulson hoofdredacteur van News of the World, een inmiddels opgeheven boulevardblad van Murdochs concern.

Ook Rebekah Brooks, de vroegere chef van het mediabedrijf News International van Rupert Murdoch, wordt verdacht van het betalen van steekpenningen.

Illegale betalingen

Ook andere journalisten en een werknemer bij het ministerie van Defensie zijn aangeklaagd voor illegale betalingen. Er zouden bedragen van rond 100.000 pond (ruim 124.000 euro) over de tafel zijn gegaan.

Het proces tegen Coulson en Brooks begint in september volgend jaar. Eerder zijn ze al aangeklaagd voor het illegaal afluisteren van de voicemail van ruim 600 mensen. Brooks zou ook het politie-onderzoek naar het hacken hebben willen dwarsbomen.

Toen het afluisterschandaal aan het licht kwam, reageerde het publiek verontwaardigd. Sindsdien zijn tientallen mensen aangehouden voor het betalen van steekpenningen.

Tip de redactie