Turkije eens met NAVO-landen over Patriot-raketten

ANKARA - Turkije is het met NAVO-landen eens geworden over de opstelling van het Patriot-luchtverdedigingssysteem om de grens met Syrië te beveiligen.

Dat heeft minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken dinsdag in Ankara gezegd.

''De NAVO-landen die Turkije van Patriots kunnen voorzien, zijn bekend. We hebben een overeenkomst met die landen'', zei de bewindsman.

Nederland is een van de landen die een verzoek van de NAVO kunnen krijgen om Turkije te helpen. De Verenigde Staten, Duitsland en Nederland zijn de enige NAVO-landen die over het Patriot-systeem beschikken. 

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag laat weten dat er ''nog geen formeel verzoek'' is binnengekomen om de Patriots naar Turkije te sturen. Dat verzoek zal vermoedelijk niet lang meer op zich laten wachten.

Sinds 1987

De Koninklijke Luchtmacht beschikt sinds 1987 over de Patriot-raketten. Tijdens de Golfoorlog, in 1991, werden Nederlandse Patriots ingezet in Turkije en Israël.

In 2003 werden drie raketsystemen overgebracht naar Turkije om de steden Dyarbakir en Batman te beschermen tegen aanvallen vanuit Irak.

Het Patriot-luchtverdedigingssysteem is sinds maart 2007 in twee fasen gemoderniseerd en kan nu een groter gebied verdedigen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie