'Rebellen Congo veroveren stad Goma'

KINSHASA - De rebellenbeweging M23 heeft dinsdagochtend de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo ingenomen.

De rebellenbeweging M23 heeft dinsdag de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo ingenomen.

Dat heeft een woordvoerder van de beweging gezegd.

De inname had plaats na dagen van gevechten tussen het regeringsleger en rebellen. De VN-vredesmacht, die de regering steunt, kon een inname van de stad niet voorkomen.

Explosies

In Goma zouden luide explosies hebben geklonken en zou volop worden geplunderd. De situatie dreigt verder te escaleren. President Joseph Kabila riep de bevolking op zich te verzetten tegen de rebellen.

Die leek daar vooralsnog weinig voor te voelen. In enkele andere steden waren juist demonstraties tegen de regering.

VN

De VN en hulporganisaties proberen vanwege het geweld zo veel mogelijk personeel weg te halen uit Goma. In de omgeving van de stad is het al enkele dagen onrustig. Veel inwoners van Goma hebben de opmars van de rebellen niet afgewacht en zijn naar de nabijgelegen grens met Rwanda gevlucht.

In vrediger tijden is Goma een toeristische stad. Vanuit Goma gaan vakantiegangers dan naar het nabijgelegen nationale park Virunga om gorilla's te bewonderen.

Ultimatum

De regering in Kinshasa wees maandag een ultimatum van M23 om binnen 24 uur vredesonderhandelingen te beginnen van de hand. Zij beschuldigt buurland Rwanda ervan de rebellen te steunen. Rwanda spreekt dat tegen.

Dat land betichtte maandagavond op zijn beurt het Congolese leger ervan moedwillig beschietingen te hebben uitgevoerd op zijn grondgebied. De Europese Unie uitte onlangs haar zorgen over het oplaaiende geweld.

Lees meer over:
Tip de redactie