'Israël staakt voorbereiding grondoorlog'

JERUZALEM - Israël heeft de voorbereiding van een grondoorlog in de Gazastrook voorlopig opgeschort. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris dinsdag gezegd.

Het land onderhandelt met de regering van het Palestijnse gebied over een staakt-het-vuren en het wil met de opschorting de diplomatie een kans geven, aldus de zegsman.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reist dinsdag naar Israël om de inspanningen voor een bestand op te voeren. Zij voert woensdag overleg met premier Benjamin Netanyahu.

Zij reist ook naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever voor besprekingen met Palestijnse leiders. Zij zal volgens het Witte Huis niet overleggen met de leiders van de islamitische beweging Hamas, die de Gazastrook bestuurt.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties ontmoet dinsdag al de Israëlische premier. Hij is nu in Egypte, waar hij tegen de pers zei dat een Israëlische grondoorlog ''een gevaarlijke escalatie'' van het conflict zou zijn. Ook riep hij zowel Israël als Hamas op de gewelddadigheden te staken.

Israël voert sinds woensdag luchtacties uit boven de Gazastrook om beschietingen van Israëlisch grondgebied vanuit het Palestijnse gebied tegen te gaan. 

Alles over het conflict in de Gazastrook in ons dossier

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie