EU roept op tot staakt-het-vuren

ANKARA - De Europese Unie heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen hun ''vijandelijkheden'' onmiddellijk te staken.

Alle partijen moeten de internationale humanitaire wetgeving respecteren. 

Dat stelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten tijdens hun vergadering maandag in Brussel.

Minister Frans Timmermans sprak over ''precies het juiste signaal''. Hij toonde zich ook verheugd over de eensgezindheid waarmee de verklaring tot stand kwam.

De EU-landen veroordeelden met klem de raketaanvallen vanuit de Palestijnse Gazastrook op Israël.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag vanuit Cambodja gebeld met zijn ambtgenoot in Egypte, Mohammed Morsi, en met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten te bespreken.

Met Morsi besprak Obama mogelijkheden om het conflict op de Gazastrook te de-escaleren, liet het Witte Huis weten. Obama benadrukte dat Hamas, dat in Gaza aan de macht is, de raketbeschietingen op Israël moet staken.

Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Israël maandag een 'terroristische staat' genoemd vanwege het offensief in de Gazastrook. Erdogan betichtte Israël op een bijeenkomst met religieuze leiders van onmenselijk handelen. "Dat is waarom ik zeg dat Israël een terroristische staat is", aldus de premier.

Volgens Israël is het offensief bedoeld om de raketbeschietingen vanuit Gaza een halt toe te roepen. De banden tussen Turkije en Isaël liepen in 2010 averij op toen Israëlische militairen een aanval uitvoerden op een Turks schip met hulpgoederen, dat onderweg was naar Gaza.

Hulp

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan Gaza. Dat maakte zij maandag bekend. De toegenomen strijd in het gebied heeft volgens haar enorme humanitaire gevolgen. ''Vooral aan medische hulp is veel behoefte'', aldus Ploumen.

VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA krijgt 2 miljoen euro, bovenop de 13 miljoen die de organisatie eerder al had gekregen. Daarnaast gaat er 1 miljoen euro naar het Rode Kruis, dat daarmee de levens van gewonden moet gaan redden. Nederland stelde eerder dit jaar ook al 5 miljoen beschikbaar voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Hulporganisaties

Hulporganisaties deden maandag nog een dringend beroep op Israël, de Palestijnen en wereldleiders om snel een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, omdat een humanitaire ramp dreigt. De 38 organisaties vrezen dat de wanhoop in het gebied toeneemt, de onzekerheid verergert en de kans op vrede alleen maar kleiner wordt. 

Alles over het Midden-Oosten conflict

Tip de redactie