Nog steeds 1800 politieke gevangenen Bahrein

DEN HAAG - Ondanks de beloftes van koning Hamad ibn Isa Al Khalifa de mensenrechtensituatie te verbeteren, zijn er nog steeds 1800 politieke gevangenen in Bahrein. 

Zo'n 80 procent van hen zijn kinderen onder de 18 jaar. Dat stelt een groep mensenrechtenactivisten uit het Arabische land die momenteel in Den Haag is.

De Arabische Lente sloeg vorig jaar ook over naar Bahrein. Bij ongeregeldheden en door marteling vielen tientallen doden. De soennitische minderheid heerst in de golfstaat over de sjiitische meerderheid.

Bij een van de protestmarsen in maart 2011 gingen meer dan 100.000 mensen de straat op. De koning sloeg de opstand met Saudische hulp neer.

Verklaring

Tijdens de politieke onrust verloren ook duizenden Bahreini's hun baan. Die konden zij vaak alleen terugkrijgen als zij een verklaring ondertekenden dat zij zich van alle politieke activiteiten zullen onthouden.

De delegatie is naar Den Haag gekomen voor de ASP, de jaarvergadering van de 121 bij het Internationaal Strafhof (ICC) aangesloten landen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie