'Turks hulpverzoek geldt als spoedgeval'

BRUSSEL - Een verzoek van Turkije aan zijn NAVO-bondgenoten om bescherming tegen raketaanvallen uit Syrië zal met de grootste urgentie worden behandeld.

Dat stelde NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen maandag in Brussel kort voor het overleg met ministers van de Europese Unie.

Rasmussen wacht nog op het formele verzoek van Turkije, maar hij staat in contact met de Turkse regering.

De NAVO heeft alle plannen klaar om Turkije te beschermen en verdedigen, die desnoods kunnen worden aangepast.

No-flyzone

De NAVO-topman benadrukte dat er niet wordt gesproken over een vliegverbod boven Syrië, een zogenoemde no-flyzone.

Een eventuele inzet van luchtverdedigingsraketten in Turkije is een puur defensieve maatregel, aldus de secretaris-generaal.

Afgelopen weekeinde werd al bekend dat de Turken mogelijk een beroep doen op de Patriot-luchtverdedigingswapens.

Ankara

In Ankara gaven diplomaten aan dat Turkije snel een verzoek indient. Zij verwachten dat Duitsland de Patriots plaatst omdat dat land de meeste beschikbaar heeft. Maar in Berlijn wordt volgens de krant Frankfurter Allgemeine ook aan een Nederlandse bijdrage gedacht.

Elke luchtafweerbatterij telt 85 man. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige landen met de modernste luchtafweerraketten van het type Patriot.

Oppositie

De Duitse oppositie is niet zo enthousiast. De sociaaldemocratische parlementariër Thomas Opperman zei maandag tegenover de omroep ARD te vrezen dat de Duitse strijdkrachten zich overhaast in een avontuur storten.

Hij vroeg zich af of Syrië daadwerkelijk een bedreiging voor Turkije vormt. Fractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier zei dat het parlement moet instemmen met het sturen van militairen naar het uiterst gevaarlijke Midden-Oosten.

Turkije heeft als NAVO-lid wel recht op bescherming, maar eerst moet vastgesteld of het land wordt aangevallen of ernstig bedreigd, aldus Steinmeier.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie